Siirry sisältöön

IMG_6696  IMG_6694

18.10.2014
Lauantai. Sää melkein plussalla heti aamusta ja meikä painaa karrelle kärynneen Öljypumpun kanssa Moponettiin uutta hakemaan. Vähän nuo kyseli jotta mites tämä tässä kunnossa - sanoin jotta olin toisella puolella autoa enkä huomannu ennen kun oli liian myöhäistä 🙂

Noh, kipin kapin kotio ja öljyt kiehuvaan veteen lämpiämään ja vot - 5 minsaa myöhemmin loota oli täysi ja mieli kovin iloinen. Mietin vaan jotta samat tökötit on Rättärin lootassa ja voimaa n. 30hp eli kone on aikas kovilla kun tämmöisen tahman -20C:llä kiertämään laittaa…

Seuraavaksi rikkoutuneenn valon korkeuden säätimen kimppuun ja sieltähän lokarin sisältä & pohjalta löytyi säpäleiksi mennyt muoviläkkyrä, jonka pitäisi hoitaa umpion kiinnipito ja korkeuden säätö - eihän miulla moista missään. Pienen pähkäilyn jälkeen turvauduin tukevaan metallilankaan ja sopivaan mutteriin joista hitsasin vastaavan vempaimen ja muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen kapistus asentui kohdalleen ja korkeuden säätö pelittää. Jippih! Apurin puolelle meinasin tehdä saman, vaan siitä on myös umpion kehys paskana, eli ei riitä pelkkä säätövivun korjaaminen eli saap olla tommoisenaan kesään asti, mukavampata on lämpimällä askarrella.

Ilmanputsaria tutkiskelin ja yritin lirutella bensassa puhtaammaksi vaan ei ruvennu putsautumaan, ihan pikinen ja tukossa. Muistelin saaneeni paremman moisen joko Kuopion Kuomalta tahi Lehmon Heebolta ja oikeassa olin - hirmuisen puhtoinen ja siisti filtteri löytyi ja huolellisen bensa- ja paineilmakylvyn jälkeen hieroin sen kevyesti puhtaalla 10W/40 huilella ja asensin paikoillensa. Vot!

Siinähän sitä lauantaipäivälle. Juu, pissapojan nesteen terästin eli nyt olis talvivalmistelut tehty… Joo, sytytys on vielä säädettävä. Huomenna voisi yrittää, paitsi että lupasin itelleni soittelupäivän eli katotaan nyt mitä malttaa…

Putsasin myös Puusepänkadun romukuorman jarruventtiilin, sitä voisi ruveta tutkimaan josko saisi kalua ihan pelkällä gummisarjalla vai pitääkö lähteä metsästelemään jostain uutta yksilöä. Ohjausakseli näyttää myös yllättävän siistiltä, toinen haitarikumi rikki mutta muuten aika timmin oloinen. Vaan nou hätiä tahi paniikkia, keli pakastuu ja LHM -jäykistyy eikä vuoda juuri lainkahan 🙂

Vaihteeksi positiivissa merkeissä päättyi tämä Paskartelupäivä.

MUISTIIN SUMMAUS PERUSHUOLLOSTA:

- öljyt vaihdettu, Motox 10W/40 Semisynth, lisänä Valvoline Engine Stop Leak:ia
- vaihteistoöljyt vaihdettu, Mobilux 80W-90, lisänä STP:n vaihteistoainetta
- ilmanputsari pesty & öljytty
- jäähdytysnesteet vaihdettu, järjestelmä huuhdeltu
- LHM:t vaihdettu, sisällä tällä hetkellä sisällä Totalin Hydrauincage -puhdistuslitkut, vaihdettava 500-1000km ajon jälkeen
- kärjet, tulpat + johdot, pyörijä ja virranjakajan kansi vaihdettu
- etupään rasvanipat voideltu

MITTARINLUKEMA: 29246

IMG_6693

17.10.2014
Paskojen remonttien perjantai. Eli kävin suosiolla hakemassa manuaalisen prässipumpun Homonetistä vaan eihän se öljyn perkele oikein silläkään perille mennyt. Pakkasta oli -7C ja vaikka sitä huilea kuinka lämpöhauteessa piti niin se perkele kerkesi jähmettyä ihan tönköksi pumpussa & letkuissa eikä menny lootikkohon lainkahan. Hitonmoinen sotku sekä konenhuoneessa & pihalla. Kokeilin vielä akkukäyttöisellä sähköpumpulla vaan sama ongelma, litku kerkee hyytyä ja jumittuu pumppuun. Vitutti jo niin paljon että annoin sähköpumpun savuta kaikessa rauhassa ihan loppuun asti eli siihen ku se heitti kipinät perseestään ja kuoli. Onneks on kuitti tallessa ja takuu voimassa, huomenna käyn uuden tilalle. Häh-häh.

Siinä reutoessa tönäisin etuvalojen korkeuden säätäjää sen verran kovasti että se rusahti rikki kuskinpuoleisesta päästä ja umpio muljasti ympäri ku Marty Feldmanin silemä. Apurin puoli olikin jo valmiiksi rikki ja umpio kiinni teipillä. Semmone museoajokki on tämä, Patarouvaksi ristin hänet. Osuva nimi miun mielestä.

Vaan sitten tuli onneksi taas niin kylmä ja pimeä että voi lähteä rauhassa sisälle mököttämään.

Perseestä oli ID -miehen perjantai.

1

IMG_6691

16.10.2014
Keksiviikkoehtoo hurahti Tekramütisch –sessioissa, vaan tänään sitten jatkoin siitä mihin viimeksi jäätiin, tai kunhan jostain. Sääpeikko uhkaili pakkasilla ja lumella eli prioriteettilistan kärkeen pomppasi sekä kone- että vaihteistoöljyjen vaihto.

Alun perin olin tunkemassa koneeseen Robonetin Classic 20/50W Motoroilia vaan kun oli jo kylmä ja pimeetä, talvikin tulossa, enkä jaksanu ruveta suodatinta vaihtamaan (edellisen omistajan mukaan vaihdettu keväällä, eli ajettu vain n. 500km) niin päädyin perinteiseen Motoxin puolisynteettiseen 10/40W litkuhun. Sekaan lorotin pullollisen Valvoline Engine Stop Leak –myrkkyvä. Kevätauringon lämmössä vaihdetaan sitten nuo kallihimmat herkut koneen pyöritettäväksi. Suodatinta unohtamatta!

Lootan tyhjennysproppu löytyi helposti, vaikka olikin jetsulleen eri paikassa kuin Rättärissä, täyttöreikäkin löytyi huoltokirjan vihjaamasta kohdasta eli ei muuta kuin proppu auki ja venttailua. Hyvin lorisi huile Bullteman uuteen 10L jäteöljyastiaan lämpimäksi ajetusta ajopelistä. Magneetti propun päässä oli helevetillisen skeidan peittämä eli metallimuusia oravan afron verran. Harmillista. Muistiin tännekin jotta 3. vaihde antaa jotain ylimääräisiä kilinöitä kun nopeus & kierrokset kasvavat – muilla vaihteilla em. ilmiötä ei tapahdu…

Laatikko tyhjeni aikanaan ja tuli täytön aika – Mitä vidua, täyttöreikähän oli pienempi ku itikan p***u! Sain kovalla änkemisellä tungettua reiästä tuubillisen STP:n Vaihteistoöljyn lisäainetta, joka ainakin nuissa Rättäreissä on selkeästi vähentänyt lootan ylimääräisiä narskeita ja kirskeitä, vaan varsinainen öljy oli tässä vaiheessa jo niin paksua tököttiä ettei se reiästä sisuksiin menny. Ärgh ja mörgh.

Sitten tuli jo helevetin kylmä ja saatanan pimeetä ja hermotkin meni, joten köröttelin ID:n takaisin talliin ja painelin sisällä hälytteleen Kuopion Kuomaa apuun. Käski mennä takas Motkonettin hakemaan semmosen manuaalisen prässinomaisen öljynvaihtopumpun, jolla homma sujuu kuin tanssi pulisilla hiirillä. Näin teemme.

Päätän raporttini täältä jostain tähän. Tahi johonkin.

PS.
Sytkä pitää säätää. Jossain pitäisi olla Strobokin vaan en muista miten se toimii 🙂 Kärkien vaihdon jälkeen käynnistyy kovin nahkeasti.

Bensasuodatin konepellin alla on kanssa jatkuvasti tyhjä ja konetta saa sahata todella pitkään ennen kuin mitään lirua siihen kipuaa... Suuttuukohan Museoautonatsit jos letkun väliin heittäisikin pienen siistin mustan sähköisen bensapumpun...

IMG_6689

14.10.2014
Saksan tutinat tasoittunut ja askertelu jatkuu. Sunnuntaina kävin tästä melkeinpä naapurista lunastamassa sekalaisen kasan jouten jäänyttä ID -kampetta, joissa mm. kokonainen ohjausakseli, jarruventtiili, kasa hyviä etupään hydeputkia, tuulilasi, takalasi, syyläri & se hieno paisuntasäiliö, lämppärin kenno, rattiputki, paljon sekalaista krääsää jotka hää oli saanut Liperistä lunastetun ID:n mukana, jonka oli myönynnä vegeliukseen. Kuormaan sain myös Autobooksin erinomaisen korjauskäsikirjan jossa mahtavat For Dummies -ohjeet tärkeimpiin korjausoperaziooneihin. Seuraavaksi alkaakin sitten sopivien huoltopakettien metsästys tohon ohjaukseen & jarruventtiiliin...

Tänään kävin huoltamassa paria Geopurkkia ID:llä ja apurinpuolen pitkä valo ei käänny järkevästi ohjauksen mukaan, se onpi korjattava. Samoin tuntuisi, että lämppäriputkistossa on vielä jossain ilmaa, koska kuskinpuolelle en saanut ku helevetin kylmää puhuria kun taas apurin puolella rupes jo penkinpäälliset savuamaan.

Tässä tälleen tänään, ei paskemmin.

IMG_6632  IMG_6631

2.10.2014
Kuopion Kuomalta sain mallikuvatuksen takalokarien etureunan pystytiivisteestä ja hiukka samankaltaista löytyikin Kumipörssistä. Kapeampaa on, vaan suojaa ainakin vähäsen. Samalla suoritin vielä lisäsuojausta ja säädin apurinpuoleista takaloksua hiukka ulommaksi kun meinasi kurveissa hangata takarenkaaseen.

Nooh, koeajelut sujuivat mahtavasti. Eilen jo ajelin pitemmän lenkin ja sillä kävi ilmi tuo takarenkaan hinkkailu lokarin alareunaan mutkissa, enää ei hankaile. Nakratti vallan ajella hidasteisiin ja kuoppiin kun jousitus pelittää, ei paljon piimä klasista läiky vaikka reilumminkin hurauttaa!

Huomenna alkaisi 10 päivän Humputtelu Saksa - Hollanti akselilla eli palataan asiaan parin viikon kuluttuva!

Ennen talvee pitää vielä

- vaihtaa koneen öljyt ja suodatin

- vaihtaa vaihteiston öljyt

- putsata ilmansuodatin

- terästää pissapojan pesuneste

- asentaa taakse Ebaysta hommatut Lokarin sisälokasuojat

- korjata vuotava pakoputki

- tsekata lämppärin toiminta ja uusia konehuoneen pitkät pahviputket.