Siirry sisältöön

IMG_8709

26.5.2015
Tänään oli sitten ID:n konepelti enemmän auki ku kiinni vaikka oli ihan normaali työpäivä. Aamulla lähti nätisi avaimesta käyntiin vaan sen jälkeen startti rele dementoitui täysin ja sattui sopivasti semmone päivä että joutui kuleksimaan ympäri kyliä työn merkeissä. Joka paikassa konepelti ylös ja napista käyntiin, onneks sentään tyhjäkäynti pelitti.

Töiden jälkeen tein vielä eiliset rituaalit uudelleen eli putsausta, kiroilua jne. osv. vaan ei herännyt enää lain. Kokeilin suoraan paukkulangalla akun navalta, vaan ei pelitä enää lain. Hiukkasen kävi vituttamaan, tunnustan.

IMG_8713  IMG_8718

Kun tuolle nyt ei mitään voinut niin rauhottelin itteeni leikkaamalla nurmikon ja rupesin tsekkailemaan vetokoukkuprojektia. Kiinnitysraudat kaikki tallella ja riekaleinen tarran jämä jossa luki vielä jotta on juuri DS & ID -malleja varten - siistiä. Perä ylös ja hallitunkin avustuksella koukkua sovittelemaan ja kyllähän se sinne käypi vaan vittu ja perkele, kuskin takapyörän jarrukilpi ja vanne oikeesti märkänä eli nysse vuotaa sitten kunnolla. Uutta sylinteriä ja jarrukenkäsettiä tilailemaan, ärh. Huomasin myös että apurinpuolen takakerääjäpussi oli märkänä ja tippaakin pukkasi eli siinä on kanssa jotain vaivaa. Puristellessa puhisi kiusallisesti yläpuolelta pitää ottaa loksu irti ja kurkistaa mistä moinen. Jouduin kyllä riipimään sen pari kertaa irti kun vaihdoin uuden jousivarvan & sokan sekä ko. pussukan klemmarit, olisinko tehny reiän tai sitten paluuputki hajalla…

Tympeetä ja turhauttavaa oli ID -looserilla tiistaina.

IMG_8707 IMG_8706

25.5.2015
Sää suosi taas vaihteeksi, joten heti pakollisten piruettien jälkeen kiiruusti selvittelemään näitä muutamia ajelua hankaloittavia haitakkeita.

Tyhjäkäynti löytyi tyhjäkäyntisuuttimet putsaamalla ja viimeistelin operaation kaasutinsprayn kanssa. Kojarilla kaikki toimi moitteettomasti, hyvä ja jes.

Käynnistysongelman selvittelyyn tuhrautuikin sitten enemmmän aikaa kun en jumankauta tajunnut miten ID:n käynnistyslogiikka toimii. Avaimesta kun kääntää niin mitään ei tapahdu, vaan kun akun + -navassa olevaa oikosulkevaa häräkettä painaa niin kaikki toimii. Monenlaisia maniskoita ja kytkentäkaavioita selattuani kuhmuisen kaljun alla tapahtui Start Relay sanaparin kohdalla jotain actionia jonka ansiosta hokasin että tuo häräkkeen pirulainenhan se hoitaa virtalukolta tulevan 12V herätteen avulla virtasen kytkemisen startille ja solenoidille ja nyt tuossa häräkkeen pirulaisessa on jottain vikoa. Voiskohan johtua esim. siitä että tykitin konehuoneen peräti kaksi kertaa painepesurilla 🙂

Noh, häräke irti ja varovasti auki niin paljon ku lähtee, kunnollista putsailua, paineilmaa, myrkkyä, perinteistä kolistelu ja kiroilu -hoitoa ja takaisin paikoilleen - toimi. Hirmuisen monta kertaa kokeilin ja aina toimi. Oletan että toimii huomennakin ja ylihuomenna ja senkin jälkeen. Aika kärtsän näköinen oli kyllä sisältä…

Kabiinissa haisi pakokaasut hiukkasen viikonlopun ajeluretkillä joten tsekkasin liitokset ja kaikki oli kondiksessa, vuoto löytyi lopulta pakosarjan ja kannen välistä. Hitto, niin se olikin. Vidu, mullahan on tiivisteetkin valmiina. Pitäisi joskus lukea itekkin mitä on tullut kirjoiteltua 🙂

Rattia yritin kans keplotella suoraan mutten saanut millään nyhdettyä rattiputkea niin paljon kabiiniin päin että olisi lähtenyt booreiltaan ja olisi saanut korjattua asentoa. Noh, ei kaikkea kerralla.

Vetokoukkua pitää ruveta kanssa mallailemaan, Lohjan Jussilta tuli hyviä vinkkeä perspuolen tukevoittamiseen koukun tukirautoja hyödyntäen.

Silleen ja tälleen tänään täällä Mutalan ID -parantolassa.

PS. Terveisiä ja onnea Jarille Ouluun just hankitun DS -projektin johdosta, jännää tulee riittämään 🙂

IMG_8617  IMG_8618

23.5.2015
Kesken kiivaimman Kumikameli-äänityhommien kerkesin karata ihmettelemään ID:n öljyvuotoja ja suureksi iloksi ja riemuksi huomasin että vuoto olikin venttiilikopan tiivisteen takareunassa. Huh-huh! Talviremojen lopputiimellyksessä olin sovitellut kopan hiukka liian hätäisesti ja tiivisteen takareuna oli taittunut ja tuosta taitteesta sitä öljyä sitten puski pihalle kiusallisen runsaasti. Onneksi ei ollut revennyt, pikkuinen vekki vaan. Hiukka tiivistetököttiä ja kuivahtelua ja bänditreenien tauolla koppa paikoilleen ja seuraavalla tauolla koeajolle - vuotoja nolla. Mahtavata! Hiukkasen on mahtavata ollu huristella pultsarilauman kanssa ympäri kylillä 🙂

Noh, tänään hävisi tyhjäkäynti ja rehvastelu muuttui hiukkasen työläämmäksi kun joutuu koko ajan kikkailemaan 2 jalalla 3 polkimen kimpussa. Juu ja ID ei meinaa startata avaimesta jos seisoo pidemmän aikaa, konepelti auki ja plussanavan taikanapista hurahtaa heti. Vähän noloa.

Pientä laittoa, pysyy mieli virkeänä ja pinna kireenä 🙂

Tämmöstä on ID -miehen elo. Näköjään.

22.5.2015
Eilisen päivän ajelin ja öljyä tulee koneen takaosasta niin vitusti, että pakko oli pistää ID taas parkkiin. Perkkele en paremmin sano 🙁

Ensimmäiset analyysit D -sarjalaisten osaajilta oli h-i-u-k-k-a-s-e-n karmaisevia eli että kammen takastefa vuotaa, joka tarkoittaa sitä että keula olisi jälleen purettava ja kone-laatikko paketti nostettava pois keulalta. Ihan järkyttävä urakka ainakin meikäläisen mittakaavassa. Tsekatkaas vähän näitä videoita niin huomaatte mitä tarkoitan:

D-Series Engine removal Part 1: https://www.youtube.com/watch?v=PPsreBggsBw
D-Series Engine removal Part 2: https://www.youtube.com/watch?v=WLV4zcDKLck
D-Series Engine removal Part 3: https://www.youtube.com/watch?v=mZHHjBVP4OU

Noh, toinen vaihtoehto em. operaatioon olisi huoltoluukun leikkaaminen tuliseinään eli rintapeltiin, mutta onhan sekin hiukka rajua touhua...

Pahimman ahistuksen laannutua könysin auton alle ihmettelemaan tilannetta ja siellähän oli koko koneen peräosa & rintapelti totaalisen öljyssä eli näyttäisi siltä että öljyä pursuu ylempää, jos se olisi takastefa niin olettaisin että se tulee alhaalta. Sotkua oli niin paljon että helpointa oli jälleen roiskutella em. seudut moottorinpesuaineella ja sitten painepesurilla armotonta huuhtomista. Onneksi oli imeytysmattoa vielä jäljellä.

IMG_7481  IMG_7480
(... talvella tehtyä...)

Kuten vähemmän dementoituneet lukijat saattavat muistaakin, miehän jahusin talvemmalla metelelöivien pakoventtiilien akseleiden kanssa ja venttiileitä säädeltiin myös samoissa sessioissa ja tuolloin vaihdoin käppyröityneen venttiilinkopan tiivisteen uuteen. Hyvällä tsägällä uusi tiiviste ei ole mennyt takareunastaan kohdalleen ja aiheuttaa em. vuoto-ongelman. Tänään pitää tsekata. Toinen mahis on että hydepuolen kimpussa painiskellessani olen tukkinut tai rutannut jonkun kuskinpuolella kuleksivist huohotusputkista, joka voisi aiheuttaa tuota öljyn puskeutumista ulos moteurista.

Nyt on pakko myöntää että ahistaa ja sapettaa.

IMG_8611  IMG_8606  IMG_8610

20.5.2015
Töistä kotio, makkarat grilliin, nahkat halki räks & poks, makkarat lautaselle, sinapit päälle, makkarat mahaan, haalarit päälle ja ID:n kimppuun! Hommat jatkui siitä mihin jäin eli sisempien valojen vivuston toimintakuntoon laitosta. Kuvat tsekkasin ja niiden mukaan räpelsin vipuset ja jouset kohdalleen ja sain lopulta pelittämään. Helevetin herkästi tipahtaa jompi kumpi pää paikoiltaan ja jos ajossa tapahtuu niin häviää kyllä hiitehen. Yritin kiristeläkin säätösysteemiä vaan sitten sojottivat vinossa - huomasin koeajolla kun kävin Jalppista moikkaamassa Onttolan suunnalla…

Njoh, kaikki näytti olevan o ja koo. Yritin sulkea konepeltiä vaan apurin puolen lukko ei tarttunut ollenkaan - sohin sitä sitten ruuvarilla ja sieltä kuului sproing. Äh ja puh. Sainhan sen toki kuntoon, mutta nuista 20 minsan ylimääräisistä tunaroinnesta tulee heleposti tunteja - perkkele nii.

Pakoputken takakiinnikkeen korjasin vielä kaiken varalta, siihen jäi entinen pykinyt ripustuskumi ja kun löysin sattumalta samanlaista uutta romulootasta niin vaihdoin uuden. Ja sitten vaihdoin myös keskikiinnikken toisen kumin kun oli pykinyt. Näin se aika menee 🙂

IMG_8609  IMG_8607  IMG_8613

Pikku lenkki korttelin ympäri ja kaikki tuntui toimivan eli takasi pihaan ja pesutalkoot. Jynssäsin Rouvan peräti kahteen kertaan, kun ekan kerran jälkeen paljastui meikäläisen kotelo- ja alustasuojauksen sattumat ja roiskeet ja ne joutui jynssäämään tärpättirievulla poikkehen. Positiivinen ylläripylläri oli se, että tuplapesusta huolimatta vain apurin penkillä oli pienet roiskeet (ikkunan raosta) ja esim. peräkontti täysin kuiva!

Sitten koeajolle. Huristelin ekaksi muutaman kymmenen kilsan lenkin lähikylillä ja sitten painelin Jalppiksen luo Onttolaan. Matkalla on pitkää motarisuoraa jossa konetta voi vähän kurittaakin ja mainiosti ID -veti. Ratin perkele on väärässä asennossa kaikesta mittailusta huolimatta, pitäisi olla about kello 7:00-7:30 miula on about 5:00. Manuska käteen ja selvittelemään miten rattiputken saapi irti - ei kauheesti hotsita ruveta keulaa purkamaan.

Noh, Jalpon pihassa ihmeteltiin ja kateltiin jotta ”etenpäähän tämä on ihan siisti”. Pitää paikkansa! Vaan… Kone valutti ihan saatanasti öljyä! Öljyä lirui ihan koneen takaosasta - siis sieltä kabiinin päästä. Vitu ja perkele 🙁 Huomattiin myös että ropelista puuttuu siipi, kumma kun ei ole sattunut silmään. Nysästä näkee että on ollut jo pidemmän aikaa… Sitroneeen!

Semmone koeajo. Pientä haastetta, muttei mitään pahempia. Huomenna laitan pahvia perskonttiin ja painelen vaikka hinausköyden jatkeena ID:llä tröihin! Ja Autoliiton jäsenmaksukin on maksettu eli ei mittän hättä!

Todo:
- ropeli vaihdettava
- öljyvuoto selvitettävä ja korjattava
- sisempien valojen suuntaus vivuston varmistus siten ettei tipu
- ratin asento korjattava
- vetokoukun asennus

Pintaremonttia en edes ajattele vielä. Oho, ajettelin jo.