Siirry sisältöön

IMG_2211 IMG_2213

30.6.2016
Eipähän voi kuin äimistellä pumpun designiä ja mystistä toiminnallisuutta. Päivän epistolassa oli kaikkien tilpehöörien huolellinen pesu & puunaus brake cleanerilla.

IMG_2212 IMG_2214

Pyyhkäisin varovasti kaikki vanhat kumijääämät ja hapettumat poijes 3M:n hiomalappusella, naputtelin vanhan rahisevan laakerin vege & uuden tilalle ja vaihdoin vanhat kivettyneet kumit uusiin ja ihaniin kestolakritseihin.

IMG_2215

Kovin pitkälle en kokoamista tohtinut vielä viedä kun en enää muistanut missä järjestyksessä kokoaminen pitää tehhä, enkä muistanut sitäkään mitenkä nuo kaikki pikkuruiset vieterit, männät ja muut hilavitkuttimet pitää koota. Onneksi on hyvät ohjeet joiden mukaan edetä.

Sen kyllä tunnustan jotta i-h-m-e on jos toimii ekalla yrityksellä!

IMG_2204 IMG_2205

28.6.2016
Voitto se on työvoittokin, ylen makia sellainen. Jussin pussitusten jälkeen jatkoin eilen jälleen peltihommien karttelua eli  hydepumpun purku-urakkaa...

Työkalua jouduin modaamaan useamman kerran ennen kuin sain siitä semmoisen että kupu lähti irtoamaan ja silti se oli ihan seitanan tiukassa. Muutaman tunnin turaamisen jälkeen kupu oli irti ja ilo ylimmillään, jesh!

IMG_2207 IMG_2208 IMG_2210

Pumpun sisuskalut olivat puhtaat ja kaikin puolen siistit, halkeamiakaan ei näkynyt eli oletan että se on korjauskelpoinen yksilö.

Pumpun akseli penkkiin ja peräpään ison mutterin kimppuun. Naputtelin lukituksen irti ja muutaman nykäisyn jälkeen mutteri lähti löystymään. Sen verran se kitusi, että onnistuin jättämään akseliin ruuvipenkin leukojen jäljet, mutta onneksi jäävät hihnapyörän alle piiloon 🙂

Kuljetin pumpun varovasti työpisteeseen, ruuvasin mutterin irti ja vittu samantein, ploink! Kaikki isot ja pienet kuulat lensi hevonkuusehen, pöydän ja penkkien rakosiin sekä 60cm x 60cm kestopuulaattojen alle. Tosi pro.

Tovin kalusteita ja laattoja siirreltyäni kuulat löytyi ja kiiruusti ne kuppihin piilottelin. Pieniä oli 11 kpl. Huh-huh.

Äärimmäistä varovasuutta noudattaen purin männät ja muut hilut numeroituihin kuppeihin, muistin jopa merkata pumppuunkin vastaavat numerot että löytävät oikeille paikoilleen kokoamisvaiheessa. Älytön ja jännittävä on kapistus!

Tutkiskelin vielä pumppua ja muutamia ongelmakohtia pomppasi oitis esille, eli etupään laakeri on kovin huonokäyntinen - rahisee ja tuntuu kuin kuulat olisi menettäneet osan ominaispyöreydestään, samoin sylinterien tiivistekumit olivat aika risana ja männissä näkyi kumijäämiä ja ohuita kumisuikaleita siellä täällä.

Iltasella tuli viestiä, että Frankensteinen paketti olisi noudettavassa eli siinä olisi kaikki kumit ja myöskin tuo etupään laakeri eli huolellisen putsailun ja puunailun jälkeen pääsee syventymään kokoamisvaiheeseen.

Jännätinää!

IMG_2143 IMG_2144

23.6.2016
Eilen bongattuja pumpun purkuohjeita vapaasti soveltaen kursin kasaan tökerön ja rujon työkalun irvikuvan eli äkersin sopivahkon rautapannan jolla yritin kupua ulos puskea.

Pannan olisi pitänyt olla korkeampi, vaan en saanut taivuteltua kuin tuota n. 20mm leveetä ja siinäkin hommassa meinasi poweri loppua kesken. Seuraava haaste oli metsästää n. 3 kpl 8 millisiä tiheäjenkaisia pultteja joihin olis voinut hitsailla jatkopultit joiden avulla painaa rautavannetta ales vaan eihän niitä löytynyt ku 1kpl (olisko ollu 2CV:n vauhtipyörän kiinnityspultti).

IMG_2145 IMG_2146

Noh, kun en tohtinut ruveta lisäroinaa pumpun omiin pultteihin hitsailemaan, kokeilin purkua em. pultteja hyödyntäen. Eka yritys oli prikkojen kanssa, ei tapahtunut mittän. Seuraavaksi hitsasin pantaan mutterit joita ohensin muutaman millin että saisi enemmän pelivaraa. Niillä se kupu lähti liikkeelle ja sainkin sitä peräti 5mm ulospäin vaan sitten loppui työkalussa toleranssit kesken, eli mutterit otti kiinni pumpun runkoon...

Jussin jälkeen jatketaan, työkalun saa toimimaan pikkuisella hienosäädöllä (hitsaan toisen pannan korokkeeksi) ja uhraan urakkaan vielä pari nuita pumpun omia pultteja ja otan tilalle sitten vaikka nykyisestä pumpusta jollei jostain kätköstä tsägällä muutamia 8 millisiä spareja tule vastaan. Sitten se jännä alkaakin eli sisuskalujen ihmettely, kovin on mystinen konstruktio hän!

Hyvää Jussia, muistakaahan...

IMG_2140 IMG_2141
22.6.2016
Eipähän se irvistely auttanut vaan ovien kimppuun oli käytävä. Perseestä ja syvältä on kyllä peltihommat. Ovet vielä moneen suuntaan kaarevat ja taitettakin alareunassa, joten linjat menee vituiks heti jos jollain pienellä sähköläpyskällä hieroo. Perinteisellä pitkällä höylämallilla on karkeet homma hoidettava ja vasta sipistelyvaiheessa uskaltaa Ryobiin tahi Einhelliin tarttua.

Silkkaa masokistisuuttani otin ensimmäisenä työn alle huonoimman / haastavimman ja 3 tuntia kittailtuani ja höylättyäni olin niin sippi ja pökerryksissä että oli pakko tehhä vähän muuta hommaa välillä...

Kuten jo aiemmin totesinkin, nyt paikallaan oleva Hydepompe valuttelee LHM:ää akselin juuresta ja tuumin fiksaavani entisen pumpun kuntoon ja vaihtavani nykyisen tilalle. Alkupurku meni ihan jees vaan sen hemmetin kupin irrottaminen ei onnistunu millään. Aikani rakennetta pähkäiltyäni rakentelin "ulostyöntäjän" jolla kuppia yritin poikkehen puskea vaan ei luovuttanut se. Mie luovutin.

Tänään päiväsellä huutelin sitten apuva sekä Patonkiin & FB:n tutuilleni josko jollain olisi joutilaana irtokuppia jotenka olisin voinut esim. Dremelillä rikkoa nyt paikallaan olevan vaan aika hiljaista on ollunna. Onneksi sain Kouvolasta ja Seinäjoelta muutamia napakoita vinkkejä sekä irroitustyökaluun & pumpun varsinaiseen huolto-operaatioonkin. Lisäsin dokut tuonne Manuals -sivulle ja myös tähän allemmaksi, hyvät ohjeet ovat niissä.

Illalla jatketaan!

D-series, hydraulic pump overhaul (Huolto-opas)
D-series, hydraulic pump cover extractor tool (Työkalukuva)

IMG_2114 IMG_2110 IMG_2112

17.6.2016
Eilen otin itteäni niskasta ja jatkoin irto-ovien laittoa. Tosin en vieläkään jaksanu aloitella pintahommia vaan putsasin ovet sisäpuolelta ja spruuttasin sisukset Epoxi -värillä kun semmoista sattui kovettimineen löytymään.

Nurkissa lojui ikäloppu Krups -sähköruisku jossa näppärästi käänneltävä nokka ja sillä pääsi oikein näppärästi suihkimaan kaikki nurkat ja kolotkin. Sotku oli tietenkin hirmuinen ja puoli naamaa piti jynssätä tinnerillä vaan ovista tuli oikein hyvät!

Hyde-pumppu lutraa hiukan nolosti, joten rohkaisin mieleni muutamia Youtube videoita tihurusteluani ja tilasin Frankensteinen kaubamajalta pumpun korjaussarjan ja laakerin.

Pärkele roiskeläpät unohtui 🙁